Ergenliğin başlama zamanı her çocuğa göre farklılık göstermektedir. Fakat bedensel değişikliklerin erkek çocukları için 12-14 yaşları arasında yaşandığını söyleyebiliriz. Erkekler kız çocuklarına göre ergenliğe daha geç girmektedir. Çocuğunuzun ergenliğe girdiğini kısa bir süre zarfında dikkat çekecek derecede büyümesinden ve gelişmesinden anlayabilirsiniz. Büyüme durumu ergenlikten sonra 18 ila 30 yaşları arasında da görülebilir. Yüz hatları gelişir ve bu durum yüzünde orantısızlığa neden olsa da tüm gelişimi tamamlandıktan sonra yüzü ve bedeni orantılı bir hal alır. Tüm kemik sistemi hızlı bir şekilde büyür. Bu nedenle el ve ayaklarda meydana gelen büyüme sakarlığa neden olabilir.
Erkek çocuklarda testisler ve peniste büyüme yaşanır. Cinsel organı ve bedeninde kıllanma meydana gelir. Bunun yanısıra seste kalınlaşma meydana gelir. Yüz dahil olmak üzere bedenin her yeri yavaş yavaş kıllanmaya başlar.
Ebeveynler ergenlik döneminde çocuklarını cinsel konularla ilgili bilinçlendirmelidir. Bu süreçte ergen bireylerin hem aileden hem de sağlık personellerinden doğru bir şekilde bilgi alması oldukça önemlidir. Doğru verilen bir cinsel eğitimin pek çok yararı olacaktır. Bunlar:
· Çocuk kendi bedeni ve karşı cinsin bedenine saygı duymayı öğrenir. Bu sayede bilinçli bir birey olarak insan ilişkileri saygı çerçevesinde gelişir.
· Ergenlik döneminde bedenini tanıyan bir çocuk özgüvenli olur. Kendi bedenine karşı sorumluluklarını bilir ve yerine getirir.
· Cinsel eğitimi zamanında ve bilinçli bir şekilde verilen çocuk, ileriki hayatında karşı cinsle daha bilinçli ilişkiler kurabilir.
· Bedeni ve psikolojisi gelişip değişen çocuklar bilgilendirilerek daha kolay bir adaptasyon süreci yaşaması sağlanır.
· Doğru bir cinsellik eğitimi alan çocuk gerçek ve yanlış bilgileri ayırt edebilir.
Ergenlik döneminde çocuk ve ebeveynler arasında çatışma yaşanmaktadır. Bunun nedeni ise ergenliğe giren çocuğun bedensel ve ruhsal bir gelişim, değişim içinde olmasıdır. Somut düşüncelere ek olarak soyut düşüncelerin de yer almaya başladığı bir döneme girilmiştir. Ergenlikteki çocuk ailesi ve çevresindeki insanlarla ilişkilerini anlamlandırmaya ve duygularıyla baş etmeye çalışmaktadır. Bu süreçte ani duygu değişimleri yaşanabilir. Ergenlikteki birey kendisini beğenmemeye hatta arkadaşlarıyla kıyaslamaya başlayabilir. Bu dönemde ebeveynlere düşen sorumluluk oldukça fazladır.
Ebeveynlerin konuşma ve hareketleri ergenlikteki bireyi rahatsız edebilir. Bu süreçte aileden çok arkadaşlarla zaman geçirmeye başlayabilir. Böyle bir durumda çocuğunuzu kısıtlamaya ve üzerinde baskı kurmaya çalışmak yerine onu anlamaya ve onu anlayıp, sevdiğinizi ona da hissettirmeye çalışmalısınız.
Ergenlikteki çocuğunuz onu anlamadığınızı ve artık onu sevmediğinizi düşünebilir. Artık büyüdüğünü ve ailesinin ona çocukmuş gibi davrandığını düşünebilir. Psikolojik anlamda ise kendine güveni azalabilir ve kendini beğenmemeye başlayabilir.
Ergenliğe girmiş bulunan oğlunuzda meydana gelen değişimi fark etmeli ve kabul etmelisiniz. Oğlunuz artık çocukluktan yetişkinliğe adım adım ilerliyor. Oğlunuzdaki
fiziksel ve duygusal gelişimleri saygılı bir şekilde karşılamalısınız.
Ergenlikteki oğlunuzla konuşmalısınız. Fakat öncelikle oğlunuzun anlattıklarını dinlemeli ve anladığınızı ona da belli etmelisiniz. Sizi rahatsız eden bazı durumları oğlunuzu incitmeden güzel bir şekilde onunla paylaşabilirsiniz. Aynı şekilde onun da duygu ve düşüncelerini size anlatmasını isteyebilirsiniz.
Zamanı geldiğinde her bireyin yetişkinliğe adım adım ilerleyeceğini ve bu süreçte yanında olduğunuzu oğlunuza söylemelisiniz. Bu süreçte oğlunuz sadece kendisinin ergenlik sürecinde olduğunu düşünebilir. Ailesi olarak her zorlukta yanında olacağınızı ve bu durumu sadece onun yaşamadığını örneklerle ve güzel bir şekilde oğlunuza anlatabilirsiniz.
Oğlunuzu böyle bir dönemde yargılamanız onu içine kapanık birine veya asi bir gence dönüştürebilir. Sizin için önemsiz olan bir şeyin oğlunuz için önemli olabileceğini unutmamalısınız. Oğlunuzu bazı şeyler için eleştirmek ve onu bazı konularla ilgili zorlamak yerine güzelce konuşarak yönlendirmeye çalışmalısınız.
Oğlunuzu kendi hareketlerinizi göz önünde bulundurmadan uyarmayın. Her anlamda davranışlarınız, hareketleriniz ve konuşmalarınızla oğlunuza örnek olun. Oğlunuzun ergenliği sürecinde babasının rol model olması erkek çocuğunuz için oldukça önemlidir.
Oğlunuz yetişkinlik yolunda ilerlerken ona belli sınırlar içinde özgürlük tanımalısınız. Bu konuda ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir. Oğlunuzu hem korumalı hem de kendini geliştirebilmesi için ona belli bir alan tanımalısınız.
Ergenliğe giren oğlunuz ve sizin hayatınızda meydana gelecek değişimler nedeniyle bazı çatışmalar meydana gelebilir. Oğlunuzla güzel bir şekilde iletişim kurmaya,kendi duygu ve düşüncelerinizi ona nazikçe anlatmaya çalışmalısınız. Aynı zamanda ona da duygu ve düşüncelerini açıklama fırsatı tanımalı ve onu dinleyip anladığınızı belli etmelisiniz.
Oğlunuzla daha fazla zaman geçirmeye çalışmalısınız. Birlikte zaman geçirmek aranızdaki bağların güçlenmesine yardımcı olacaktır. Hem sizin hem de oğlunuzun sevdiği aktiviteleri yapabilir veya birlikte hiç denemediğiniz bazı etkinliklere katılabilirsiniz.
Oğlunuza güvenmelisiniz ve ona ihtiyacı olan güveni sağlamalısınız. Oğlunuzun sizinle açıkça konuşabilmesi ve size yalan söylememesi için ona güvendiğinizi göstermelisiniz. Sizinle rahatça iletişim kurarak korkmadan duygu ve düşüncelerini size aktarabilmeli.
Oğlunuzun ebeveynleri olduğunu unutmadan oğlunuza arkadaşı gibi yaklaşmayı düşünmeniz gereken bazı anlar ve durumlar olabilir. Bazen anne ve babası olduğunuzu hatırlatmalı bazen de bir arkadaş gibi yaklaşarak onun her konuda yanında olduğunuzu çocuğunuza hissettirmelisiniz.