Hamileliğin yedinci haftası itibariyle bebeğiniz artık bir bezelye tanesi büyüklüğüne ulaşmış bulunmakta. Bebeğinizde meydana gelen değişim ve gelişim adımları nelerdir?
Merak ediyorsanız haydi birlikte inceleyelim.
· Bebeğiniz 12 mm boyutundadır.
· Beyni hızla geliştiği için kafası vücuduna göre daha hızlı bir şekilde gelişmektedir.
· Ciğerlerinde solunum kanalları oluşmaya başladı.
· Böbrekleri hızla gelişmeye devam ediyor.
· İdrar boşaltımı bir hafta içinde gerçekleşmeye başlayacak. İdrarı amniyon sıvısına boşaltılacak ve tekrar bebeğiniz tarafından tüketilecektir.
· Kol, bacak ve parmakları şekillenmeye başladı bile.
· Henüz hareketlerini hissedemiyor olsanızda kasları ve lifleri gelişmiş durumda.
· Bu süreçte beslenmeniz bebeğiniz için oldukça önemli durumda.
Rahminiz giderek büyümeye devam ediyor. Mide bulantılarınızda artış meydana gelmiş olabilir. Daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Bu durum rahminizin büyümesi ve basınç meydana gelmesiyle ilgilidir. Mide bulantınız ilerleyen haftalarda azalma gösterecektir fakat tuvalet ihtiyacınızdaki artış için aynı şeyi söylemek zor görünüyor.
Anne adayının karnında bulunan bebek henüz hala embriyodur. Baş ve kuyruk kısmı belirginleşmeye başlamış durumdadır. Ve cenin pozisyonu olarak adlandırdığımız şekilde durmaktadır. Uzuvlarının gelişmeye başladığı yerlerde tomurcuklanmalar gözlenebilmektedir.
Siz henüz hissedemiyor olsanız da bebeğiniz hamileliğinizin yedinci haftasında hareket etmeye başlamış durumdadır. Bebeğinizin hareketlerini hissedebilmeniz için henüz zamana ihtiyacınız var. Bebeğiniz biraz daha büyümeli.
Bebeğinizin kalp atışı yedinci haftada başlamış durumdadır. Ultrason muayenesinde bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz. Kalp atışı 7. Haftada 130 ila 160 atış arasında olmaktadır.
Hamileliğin 5 ila 10. haftaları oldukça önem arz etmektedir. Bu süreçte bebeğiniz savunmasız bir şekilde ve hızla büyümektedir. O nedenle doktor kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz ve beslenmenize oldukça özen göstermelisiniz. Sizin sağlığınız bebeğinizin gelişimi için oldukça önemlidir.
Olabildiğince organik gıdalarla beslenmeye çalışmalısınız. Hayvansal ürünleri dikkatli bir şekilde ve yeteri kadar tüketmeye özen göstermelisiniz. Yediğiniz her ürünün taze olduğundan emin olmalısınız. Tükettiğiniz besinlerin temizliğine dikkat etmelisiniz.
Hamileliğinizin yedinci haftasından itibaren iyot takviyesi almanız bebeğinize iyi gelecektir. Doktorunuza danışarak günlük olarak ihtiyacınız olan iyotu alabileceğiniz besinleri tüketeceğiniz bir diyet programı hazırlayabilirsiniz. Normal tuz tüketmek yerine iyotlu tuz kullanmanız size iyi gelecektir.
Gebelik diyabeti adından da anlaşılacağı üzere sadece gebelik döneminde ortaya çıkmaktadır. Bu durum tedavi edilip önlenmezse obezite olabilecek bebeklerin doğumuna neden olabilmektedir. Olumsuz durumlarla karşılaşmamak için doktorunuza danışarak glukoz tolerans testi yaptırmalısınız. Sonucunuz doğrultusunda diyete başlayabilir veya doktorunuzun önereceği ilaçları kullanabilirsiniz.