Doğum Sonrası Annelerin Bilmesi Gerekenler

Bebeğimi Doğurdum, Ya Sonra?

Yazar
Alper Bülent
Kategori
Anne Sağlığı
Tarih
21/10/2020

Haftalarca ve aylarca süren bekleyişinizin ardından dünyanın en büyük mucizesini kucağınıza aldığınızda bu heyecana  “Anne”  sıfatını da  ekliyorsunuz. Yeni doğan bebeğinizin getirmiş olduğu mutluluk yanında büyük sorumluluklar da getiriyor. Ama merak etmeyin. Bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşacağız.

Dünyanın en özel dönemini tecrübe ettiniz. Ettiniz etmesine ama, bebek doğdu ve bu çok büyük bir şey... Bebek doğduktan sonra ne yapacağız? Anneler doğumdan sonra neler yapmalı?

Doğumdan Sonrasındaki Gücünüzü Artırmak

Doğum sonrası dönem, bebeğin doğumuyla başlar ve annenin vücudu neredeyse hamilelik öncesi durumuna döndüğünde sona erer. Bu dönem çoğunlukla altı-sekiz hafta sürer.

Doğum sonrası dönem, annenin yeni bir anne olmanın gerektirdiği tüm değişikliklerle nasıl başa çıkacağını öğrenirken hem duygusal hem de aynı zamanda fiziksel olarak birçok değişiklikten geçmesini içerir. Bu dönemde aynı zamanda ebeveynlerin bebeklerine nasıl bakacaklarını ve değişen bir aile olarak nasıl işlev göreceklerini öğrenmelerini içerir.

Bir annenin gücünü yeniden kazanıp bebeğine bakması için kendine iyi bakması gerekir. İlk haftalarda bolca dinlenmeye, iyi beslenme programına ve yardıma ihtiyacınız olacak.

Dünyanın en özel dönemini tecrübe ettiniz. Ettiniz etmesine ama, bebek doğdu ve bu çok büyük bir şey... Bebek doğduktan sonra ne yapacağız? Anneler doğumdan sonra neler yapmalı?

Dinlenme

Her yeni anne-baba, bebeklerin yetişkinlerinkinden farklı uyku zaman saatlerine sahip olduğunu öğrenir. Yeni doğan bebekler yaklaşık her üç saatte bir uyanır ve beslenmesi, altının değiştirilmesi ve rahatlatılması gerekir. Özellikle ailelerin ilk bebeği ise özellikle anne yorgunluktan bunalabilir. Sekiz saatlik katı bir uyku birkaç ay boyunca tekrar olmayacak olsa da, sizin için önerilerimiz  daha fazla dinlenmenin yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.

İlk haftalarda annenin bebeği beslemek ve kendine bakmak haricindeki tüm sorumluluklarını başkasına devretmesi gerekir.

Bebeğiniz uyuduğunda uyuyun. Bu, günde birkaç kez kısa dinlenmeler olabilir, ancak bu kısa dinlenmeler sizin kendinizi daha iyi hissetmenizi ve dinlenmenizi sağlayacak.

Atacağınız adım ve zamandan tasarruf edin. Geceleri beslenmek için bebeğinizin yatağını yanınızda bulundurun.

Birçok yeni anne-baba, ziyaretçilerin gelmesinden hoşlanır, ancak yeni anneler eğlenmek zorunda hissetmemelidir. Kestirmek veya bebeğinizi beslemek için kendinizi mazur görün.

Her gün birkaç dakika dışarı çıkın. Doktorunuzun önerdiği şekilde yürüyüşlere ve doğum sonrası egzersizler yapmaya başlayabilirsiniz.

İlk iki-üç haftadan sonra, bazen gece beslenmesi için emzirilen bebekler için bir biberon verin. Bu sayede başka biri bebeği besleyebilir ve siz daha uzun süre kaliteli bir uykuya sahip olabilirsiniz.

Dünyanın en özel dönemini tecrübe ettiniz. Ettiniz etmesine ama, bebek doğdu ve bu çok büyük bir şey... Bebek doğduktan sonra ne yapacağız? Anneler doğumdan sonra neler yapmalı?

Beslenme

Bir annenin vücudu hamilelik sırasında ve bebeğinin doğumu ile birlikte birçok değişikliğe uğramıştır. Hamilelik ve doğumdan sonra iyileşmesi gerekir. Dinlenmenin yanında ayrıca ek olarak, tüm annelerin iyileşmeyi kolaylaştıracak ve hızlandıracak sağlıklı bir diyet listesini takip etmesi gerekir.

Çoğu anne hamilelik kilolarını vermek istese de, aşırı diyet ve hızlı kilo kaybı sağlığınız ve emziriyorsanız bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Bir annenin hamilelik sırasında aldığı kiloları vermesi birkaç ayı bulabilir. Bu, yüksek yağlı atıştırmalıkları keserek ve bol miktarda taze sebze ve meyve içeren, protein ve karbonhidratla dengelenmiş bir diyete odaklanarak başarılabilir. Egzersiz ayrıca kalori yakmaya, kasları ve bacakları sıkılaştırmaya yardımcı olur.

Dengeli öğünlerin yanı sıra emziren anneler sıvı miktarını artırmalıdır. Birçok anne bebek emzirirken çok susadıklarını fark eder. Su, süt ve meyve suları mükemmel seçimlerdir.

Doğum sonrası beslenmeyle ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen sağlık uzmanınıza veya kayıtlı bir diyetisyene danışın.

Yeni Anneler İçin Yardım

Hem yeni hem de deneyimli ebeveynler kısa sürede bebeklerin çok fazla çalışma gerektirdiğini fark ederler. Yeni doğmuş bir bebeğin sürekli ihtiyaçlarını karşılamak zaman ve enerji gerektirir ve genellikle ebeveynleri evdeki diğer sorumluluklarından uzaklaştırır.

Birçok ebeveyn kendi başına iyi olsa da, başka birinin ev sorumluluklarına yardımcı olması genellikle yeni bir bebeğe alışmayı kolaylaştırır. Ebeveynler çamaşır veya kirli bulaşıklar yerine anne ve bebeğin ihtiyaçlarına konsantre olabilirler.

Yardımcı olarak kime karar verirseniz verin, onlardan yapmasını beklediğiniz her şeyi netleştirdiğinizden emin olun. İlk haftalarda duygular kırılgan olduğunda, incinmiş duyguları veya yanlış anlamaları önlemede iletişim önemlidir. Yeni annenin kendisinin ve bebeğinin beslenmesi ve bakımı dışındaki tüm sorumluluklarından kurtulması genellikle en iyisidir. Emziriyorsa bu özellikle önemlidir. Diğerleri evde yemek pişirme, temizlik, çamaşır yıkama ve market-manav alışverişi gibi işleri üstlenmelidir. Bu, yeni annenin kendine bakmasına yardımcı olacak ve bebeğiyle geçirdiği zamanı kısıtlamasını önleyecektir.

Buradan Devam Et!