Gebelik Reflüsü Nedir?

Gebelik Reflüsünün Nedenleri ve Çözümleri

Yazar
Ayşe Elif Kamer
Kategori
Anne Sağlığı
Tarih
28/10/2020

Kelime anlamı geri kaçma olan reflü,  asit başta olmak üzere mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu göğüs kemiği arkasında yukarı yükselen yanma ve/veya ağza acı-ekşi su, yemeklerin gelmesi olarak tanımlanır. Normal yaşantınızda böyle bir sorununuz yoksa ve hamile olduğunuz için reflüyü hissetmeye başladıysanız, gebelik reflüsü rahatsızlığını yaşıyor olabilirsiniz. Gebelik reflüsü genellikle hamileliğin ilk üç ayında(trimester dönemi) yaygın görülmekle birlikte, ikinci dönemde ve üçüncü dönemde de yaşanmaktadır. Bu durumdan dolayı, literatürde gebelik reflüsü diye bir tanım karşımıza çıkmaktadır.

Gebelik reflüsü nedir? Hamilelerde görülen gebelik reflüsü niye görülür? Anne adayları gebelik reflüsünden nasıl kurtulur?

Gebelik Reflüsü Neden Olur?

Halk arasında, gebelik reflüsünün bebeğin saçları çıktığı için oluştuğuna dair yaygın ifadeler bulunmaktadır. Yaygın kanının aksine, gebelik reflüsünün oluşmasında bebeğin saçlarının oluşmasının bir etkisi yoktur. Gebelik reflüsünün oluşma sebebi; hormonal değişiklikler ve fetüsün büyümesinden kaynaklı olarak mideye yapılan basıncın artması ile mideden asidin kaçmasıdır. Hamilelikte  görülen göğüste yanma ve midede ekşime hissi genellikle  gaströzofageal reflüye bağlı ortaya çıkar.  Gebelik sırasında vücutta artan hormon seviyeleri sebebiyle normalde sıkıca kapalı olan alt özofagus sfinkterinin bağları gevşemeye başlar. Bunun sonucunda yiyecekler ve mide asidi yemek  borusuna ve boğaza kadar geri gelmeye başlar. Bebeğinin büyüyerek mideye bası yapması da bu durumu kolaylaştırır. Hamile kadınların üçte ikisinde görülen bu rahatsızlık, rahatsızlığın derecesine göre hamilelik sürecinin zor geçmesine sebep olabilir. Eğer, ağzınıza sıklıkla acı tat geliyor ya da hamileliğin doğal bulantılarından fazla olarak bulantı ve ağza yemek gelme durumunu yaşıyorsanız gebelik reflüsü yaşıyor olabilirsiniz.

Gebelik reflüsünü hafif bir şekilde yaşıyorsanız, uzman yardımı ile birlikte geçmesi için çok basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak reflüyü ortadan kaldırabilirsiniz.
Gebelik reflüsü nedir? Hamilelerde görülen gebelik reflüsü niye görülür? Anne adayları gebelik reflüsünden nasıl kurtulur?

Gebelik Reflüsü Problemi Nasıl Çözülür?

Reflüyü ortadan kaldırmanın veya etkisini azaltmanın yolu öncelikle beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek ile başlar. Gebelik reflüsünde, yağ oranı yüksek gıdalardan uzaklaşmalı ve proteini yüksek gıdalara yönelmelisiniz. Mide asidinin uyarılmasını önlemek için acılı baharatlar, domates, portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller ve onların suları, karbonatlı içecekler (gazoz, kola vs.) ile kahve, koyu çay tüketiminden uzak durmalısınız. Geceleri uyumadan önce yemek yememeli, özellikle çikolata, ağır ve yağlı gıdalar, kafeinden uzak durmalısınız. Aşırı sıcak besinlerden uzak durmalı özellikle kahve tüketmemelisiniz. Bununla birlikte su tüketimi 6-8 bardak arası olmalı ve aşırı kilo almamaya dikkat etmelisiniz. Su içerken dikkat etmeniz gereken nokta ana öğünlerde değil, ara öğünlerde tüketmenizdir. Ana öğünlerde fazla su tüketimi mideyi daha fazla şişirerek rahatsızlığa sebep olabilir. Karnı sıkan kıyafetlerden uzak durmalı, uyurken yatak başını yükseltecek yastıklar kullanmalısınız.

Eğer gebelik reflüsünü daha ağır bir şekilde yaşıyorsanız, yaşam kalitesinde düşüş, yemek yiyememe, uykudan uyanma ya da bu durumdan dolayı uyuyamama gibi şikâyetleriniz varsa gebelik reflüsünün tedavisi için uzman yardımı ile ilaç başlangıcı yapılabilir. Uzman tedavisinde, hamileliğe zarar vermeyecek ilaçlar yardımıyla reflü rahatsızlığı hafifletilebilir hatta ortadan kaldırılabilir.

Gebelik reflüsü nedir? Hamilelerde görülen gebelik reflüsü niye görülür? Anne adayları gebelik reflüsünden nasıl kurtulur?

Buradan Devam Et!