Tebrikler hamileliğinizin dördüncü haftasındasınız. Bu haftalarda göğüslerde hassasiyet ve şişkinlik artabilir. Yorgunluğunuz ve kalp atışlarınızda artışlar meydana gelebilir.
Bu süreçte sizde olan değişimler kadar henüz bir embriyo olan bebeğinizde de bazı değişimler meydana gelmeye devam etmektedir. Haydi birlikte bu haftada yaşanabilecek durumlara göz atalım.
Bu haftadan 10. haftaya kadar geçen sürede bebeğinizin organları oluşmaya hatta çalışmaya başlayacaktır. Bebeğiniz henüz bir tohum kadar küçük olmasına rağmen dış etkilere oldukça açık ve hassas bir dönemindedir. Dördüncü haftanın sonunda bebeğinize besin aktarımında bulunabileceksiniz.
Dördüncü haftadan itibaren yapacağınız testler daha doğru ve sağlıklı sonuç verecektir. Bu süreçte doktor kontrolünde olmanız oldukça önemlidir. Kullanılan herhangi bir ilaç varsa veya sağlık sorunu yaşıyorsanız bu durum konusunda daha dikkatli olmalısınız.
Bu süreçte vitamin takviyeleri almalı ve sağlıklı beslenmelisiniz. 10. haftaya kadar geçen sürede bebeğinizin sağlığını tehdit edecek durumlardan kaçınmalısınız. Onun sağlığı için elinizden geldiğince sağlıklı bir yaşama adım atmaya çalışmalısınız.
Bebek bu haftada embriyo halindedir. Embriyo hücre bölünmeleri geçirerek hızlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Plasenta bu süreçte gelişmeye devam etmektedir. Bebeğinizin kalbi oluşmasına rağmen henüz kalp atışlarını net bir şekilde duyamazsınız.
Gebelik kesesinin net bir şekilde görülmesi 5 ila 6. Haftaları bulmaktadır. Gebelik kesesi hem ultrason ile muayenede hem de vajinal muayenede görülebilmektedir.
Testinizin kullanım talimatını dikkatli bir şekilde okumalısınız. Testi sabah uyandığınızda ilk idrarınızla yapmanız daha sağlıklı sonuç verecektir. Test sonucunuz beklediğiniz gibi pozitif değil de negatif çıkıyorsa ve adetinizde gecikme varsa testi 1 hafta sonra tekrar yapabilirsiniz. Eğer ikinci testinizde negatif çıkarsa fakat hala adet olmadıysanız bu durumda erken düşük yapmış olabilirsiniz. Durumu netleştirmek için doktora başvurmayı ihmal etmemelisiniz.