Bilindiği üzere 2020 yılının Mart ayında ülkemizde ilk Korona vakası görüldü. Bunun üzerine hem devlet hem de halk çeşitli kısıtlamalara giderek kendini korumaya ve hastalığa yakalanmamaya çalıştı. Ancak her ne kadar kısıtlamalar ve sosyal mesafeye dikkat edilse de henüz salgın atlatılabilmiş değildir. Bu nedenle yetişkinler kadar çocukların da kendini korumaları ve korona virüse yakalanmamak için el ve vücut hijyenlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Korona virüsün çocuklarda öldürücü bir etkisi olmadığı ancak çocukların bu virüsün taşıyıcısı konumunda oldukları bilinenler arasında yer almaktadır. Bu nedenle çocukların hem kendilerini koruyabilmesi hem de taşıyıcı konuma düşerek çevrelerindeki insanları hasta etmemeleri için korona virüsün çocuklara da anlatılması gerekmektedir. Peki, dünyaları yetişkinlerden tamamen farklı olan ve özellikle kötü olan şeyleri algılamakta zorluk çeken çocuklara korona virüs nasıl anlatılır? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Korona virüsü çocuğunuza anlatmak ve onun bu virüsten korunmasını sağlamak için korku senaryoları üretmekten ve onun virüsten korkmasını sağlamaktan kaçınmalısınız. Virüsten korunmanın mümkün olduğunu korkutan senaryolar üretmeden çocuğunuza anlatın ve hijyen kurallarına uyması gerektiği taktirde aslında virüsün çok da korkutacak bir şey olmadığının çocuğunuza açıklayın.
Bilindiği üzere çocuklar oyun oynamaktan çok hoşlanırlar. Bu nedenle sizde virüsten korunmanın yollarından olan el yıkamayı ve maske takmayı bir oyun haline getirerek çocuğunuzun el yıkamaktan ve maske takmaktan hoşlanır bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin çocuğunuzun elini yıkarken 20’den geriye doğru ya da birden 20’ye doğru sayarak eğlenceli bir şekilde el yıkamasına yardımcı olabilirsiniz.
Yukarıda bahsedildiği gibi çocuklara korona virüsten bahsederken korku senaryoları üretmemelisiniz ancak virüsten kaçınması için bir nebze korkmasına ve hastalığın ciddiyetinin farkına varmasını sağlamalısınız. Çocuğunuza öleceksin, birilerini öldüreceksin, hastalık bulaştıracaksın gibi ithamlarda bulunmak yerine onunla çok daha nazik ve duygularına hitap edecek şekilde konuşmalı ve virüsün ne kadar tehlikeli olduğunun farkına varmasını sağlamalısınız.
Çocukların beklemedikleri ve istemedikleri değişimlerle karşılaşması çeşitli travmatik problemlere neden olabilmektedir. Korona virüsünde çocuğunuz da bir travmatik problem yaratmaması için çocuğunuzun ihtiyaçlarını odaklanmanız ve virüs nedeniyle ihtiyaçlarını arka plana atmamanız gerekmektedir.
Bilindiği gibi çocuklar çok meraklıdır. Meraklı olmaları onların öğrenme isteği içerisinde olmalarından kaynaklanmaktadır. Günümüz çocuklarının daha önce herhangi bir salgın ile karşılaşmadığı gözünle alındığında korona virüs salgını ile ilgili büyük bir merak içerisinde olduklarını da anlayabilmek mümkündür. Bu nedenle çocuğunuzun korona virüs ile ilgili sordu tüm soruları net bir şekilde bilginiz doğrultusunda mutlaka cevaplandırmalısınız. Kaçamak cevaplar vermemeli ve çocuklarınızı yanlış bilgilendirmemelisiniz.
Televizyonda ve internette korona virüs ile ilgili bir çok bilgi ve haber yayınlanmaktadır. Bu bilgilerin bir çoğu doğru olabildiği gibi bazılarıda yanlış olabilmektedir. Bu nedenle çocuğunuzun yalnız bir yanlış bilgilenmemesi ve büyük bir korku içerisine girmemesi için Bu haberlerden çocuklarınızı uzak tutmalısınız. Çocuğunuzun size güvenmesini ve başka kişilerden duyduğu korona virüsle ilgili sözlere aldanmaması gerektiğini aşılamalısınız.