Çocuğu Uyurgezer Olan Aileler Neler Yapmalı?

Çocuğum Uykusunda Geziyor

Yazar
Alper Bülent
Kategori
Ebeveynlik
Tarih
10/27/2020

Uyurgezerlik, uyuyan bir insanın uyanık göründüğü ve aynı zamanda uyanık olmakla alakalı hareketler sergilediği, ama aslında hala uykuda olduğu bir durumdur. Uyurgezerlik, yürümekten daha fazlası olabilir. Uyurgezerlik, çocuklarda yetişkinlerden çok daha yaygındır. Kişi uyurgezerlik boyunca derin bir uykuda olduğu için, genellikle aktiviteye dair herhangi bir olayı hatırlamayacaktır.

Uzmanlar "Çoğu durumda, uyurgezer çocukların kapsamlı muayenelere veya testlere ihtiyacı yoktur" diyor. "Ancak, uyurgezerlik kalıcı ise veya davranışlarla ilgili bir şey içeriyorsa, bir uyku uzmanına danışmak, herhangi bir tıbbi sorunu ortadan kaldırmaya ve aileniz için uygun stratejileri belirlemeye yardımcı olabilir." Şeklinde görüş bildiriyorlar.

Uyurgezerlik Bir Uyku Bozukluğu Mudur?

Uyurgezerlik, parasomni olarak bilinen bir tür uyku bozukluğudur. Parasomniler uyku sırasındaki anormal davranışlardır. Aslında, parasomniler uyku ve uyanıklık arasında bir sınır oluştururlar, bu yüzden parasomni atakları sırasında meydana gelen eylemler anormaldir.

Parasomniler, uyku döngüsünün meydana geldikleri kısmına göre kategorize edilebilir. Uyurgezerlik, REM uyku sırasında (genellikle derin uyku olarak da bilinen uyku döngüsünün III. Aşamasında) gerçekleşir. Uyurgezerlik, uykuda konuşma, konfüzyonel uyarılma ve uyku terörü gibi diğer parasomnilerle birlikte, NREM uyarılma bozukluğu olarak sınıflandırılır.

Uyurgezerlik Ne Kadar Yaygındır?

Uyurgezerlik, yetişkinlere göre çocuklar arasında daha sık görülür. Uzun süreli bir çalışma, yaklaşık 2 ila 13 yaş arasındaki çocukların% 29'unun uyurgezerlik yaşadığını ve 10 ila 13 yaşları arasında zirve yaptığını ortaya koymuştur. Yetişkinlerde yaygınlığın% 4'e kadar çıktığı tahmin edilmektedir.

Uyurgezerlik yapan kişilerin bölümleri hatırlamaması, ne sıklıkla meydana geldiğini kesin olarak belirlemeyi zorlaştırır. Ayrıca araştırmalar bazen uyurgezerliği farklı şekillerde tanımlar.

Uyurgezerlik Belirtileri

Uyurgezerlik semptomları, bir kişinin hala uyurken yaptığı çeşitli basit veya karmaşık eylemleri içerebilir. Bir bölüm sırasında, bir kişinin yüzünde boş bir bakışla açık, camsı gözleri olabilir. Genellikle konuşmalarında asgari düzeyde duyarlı veya tutarsızdırlar.

İsme rağmen uyurgezerliğin sadece yürümekle sınırlı olmadığını bilmek önemlidir. Diğer türden eylemler meydana gelebilir ve bunlar hala uyurgezerlik şemsiyesi altındadır. Örnekler arasında koşmak, giyinmek gibi rutin eylemler, mobilya taşımak, veya uygunsuz yerlere idrar yapmak sayılabilir. Daha seyrek olarak, davranışlar şiddetli olabilir veya araba kullanmaya çalışmak da dahil olmak üzere daha karmaşık olabilir.

Uyurgezerlik bölümleri birkaç saniye ile yarım saat arasında sürebilir ve çoğu 10 dakikadan kısa sürede tamamlanır. Kişi yatağına dönebilir ve kendi başına uykuya dönebilir veya yataktan çıkarken kafası karışmış bir şekilde uyanabilir.

Uyurgezerlik ve diğer parasomnilerinin önemli bir belirtisi, kişinin uyandığında hemen hemen hiçbir zaman olayı hatırlamamasıdır. Bu nedenle, uyurgezerliklerini genellikle bir aile üyesinden veya ev arkadaşından öğrenirler.

Parasomnilerinin bir başka yaygın unsuru, tipik olarak, bir kişinin derin REM uyku aşamalarında daha yüksek bir zaman yüzdesi geçirme eğiliminde olduğu gecenin ilk üçte biri veya yarısında ortaya çıkmasıdır.

Çocuklar Neden Uyurgezer Olur?

Uyurgezerlik, çocuklarda yetişkinlerden çok daha yaygındır ve bazı ailelerde koşma eğilimindedir. Uyurgezerlerin çoğu ergenlik çağının başlarında bunu aşar ve nadiren altta yatan tıbbi, duygusal veya psikolojik bir sorundan kaynaklanır.

Bir uyurgezerlik olayına neden olabilecek diğer faktörler şunlar olabilir:

  • Genetik ve aile öyküsü: Çalışmalar, bazı kişilerin genetik olarak uyurgezerlik ve diğer parasomnilerine yatkın olduğu açık bir model göstermektedir. Ebeveynlerinde uyurgezerlik geçmişi olmayan çocukların yaklaşık % 22'si bu durumu yaşayacaktır.
  • Uyku yoksunluğu: Uykusuzluk, uykusuzluk döneminden sonra derin uykuda daha fazla zaman geçirilmesine bağlı olabilen yüksek uyurgezerlik riskiyle ilişkilendirilmiştir.
  • Bazı ilaçlar: Sakinleştirici etkisi olan ilaçlar, insanları uyurgezerlik atağı geçirme şanslarını artıran bir tür uykuya itebilir.
  • Alkol: Akşamları alkol içmek bir kişinin uyku evrelerinde dengesizlik yaratabilir ve uyurgezerlik riskini artırabilir.
  • Beyin hasarı: Beynin şişmesi  dahil olmak üzere beyni etkileyen durumlar uyurgezerliği tetikleyebilir.
  • Ateş: Çocuklarda ateşin uyurgezerliği daha olası hale getirdiği bulunmuştur ve gece boyunca hastalıktan kaynaklanan uyarılmaların artmasıyla ilişkili olabilir.
  • Obstrüktif uyku apnesi (OUA): OUA, solunum yolunun tıkandığı ve uyku sırasında kısa süreli nefes kesintilerine neden olan bir uyku bozukluğudur. Geceleri onlarca kez meydana gelebilen bu duraklamalar, uyurgezerliğe yol açabilecek uyku kesintileri yaratır.
  • Huzursuz Bacak Sendromu (HBS): HBS, uzanırken bacakları, özellikle bacakları hareket ettirmek için güçlü bir dürtüye neden olan bir tür uyku bozukluğudur. Bir kişinin uyurgezerlik dönemine girebileceği gece uyanmalarına neden olur.
  • Stres: Uyurgezerlik eğilimini artırabilecek daha parçalanmış veya kesintiye uğramış uykuya neden olmak dahil olmak üzere çeşitli stres türleri uykuyu etkileyebilir.

Çocuğunuz Uyurgezer Olursa Ne Yapmalısınız?

Çocuğunuz uyurgezerlik yapıyorsa, çocuğunuzun yaralanma riskini azaltmak için uyku ortamını değiştirmek önemlidir. Atılacak bazı adımlar şunlardır:

Tüm kapıların ve pencerelerin kilitli olduğundan emin olun.

Keskin nesnelerin kaldırılıp sabitlendiğinden emin olun.

Özellikle merdivenlerden inerken takılıp düşme riskini azaltın.

Genç bir uyurgezeriniz varsa tüm araba anahtarlarını saklayın.

Yasal Uyarı: Bu metin ebeveynlere yönelik bir ön bilgilendirme olması amacı ile yazılmıştır. Çocuğunuz ile alakalı sağlık problemlerinin çözümü için mutlaka uzman terapist ve medikal doktor görüşü almalı ve o doğrultuda hareket etmelisiniz.

Buradan Devam Et!