Ebeveynlik Ve Stres Yönetimi

Ebeveynlerin Modern Savaşı: Öfke Kontrolü

Yazar
Genarilissimo
Kategori
Ebeveynlik
Tarih
10/4/2020

Stres her insanın hayatının çeşitli dönemlerinde karşılaştığı önemli problemlerden bir tanesidir. Gerek aile yaşamında gerek iş yaşamında meydana gelen problemler stresi tetikleyebilmektedir. Ancak kişilerin stres yönetimi ile suskun problemlerden sıyrılabilmeleri ve ebeveynlerin çocuklarına çok daha iyi bir şekilde davranabilmeleri mümkündür. Özellikle stres dolu ebeveynlerin çocuklarıyla kötü iletişim kurması ve yaşadıkları problemlerin siniri çocuklarına yansıtması, çocukların çeşitli psikolojik sorunlar ile karşılaşmasına neden olmaktadır. İşte bu noktada ebeveynlerin yaşadıkları stres problemini çözebilmeleri ve çocuklarını ise bu şekilde davranabilmeleri mümkündür. Peki ebeveynler stres yönetimini nasıl yapmalıdır?

Stres Yönetimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Duygular, etrafımızda olup biteni algılamamıza yardımcı olan sinyallerdir. Stres hormonları ise, tehlikede olduğumuzda savaşmamıza veya kaçmamıza yardımcı olur. Ancak vücudumuzun stres tepkisi, zorunlu olarak bir tehdit olmayan konularla ilgili sürekli olarak tehlike sinyali verdiğinde veya sağlığımızı, iyiliğimizi veya net düşüncemizi ezici bir noktaya geldiğinde bir sorun haline gelebilir.

Stres kaslarda meydana gelen gerginlik nedeniyle boyun baş ve sırt ağrılarına mide rahatsızlıklarına sinirliliği huzursuzla ve konsantrasyon bozukluğuna neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra stres ebeveynlerin de çocukları ile sağlıksız iletişim kurmasına ve bu noktada çocuklarıyla aralarında açılamayacak problemlerin meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu noktada ebeveynlerin stres ile baş etmesi lazımdır. Peki ebeveynler stres ile nasıl baş edebilir? Stres ile baş etmeniz için gerekli olan yedi adımı sizin için derledik.

Stresi Tanımlama ve Baş Etme Yöntemleri Nelerdir?

1- Kabullenmek

Stres yönetimi için öncelikle duygularınızı tanımlamalı ve stresli olduğunuzu, bunun doğrudan size ve etrafınızdaki diğer insanlara yönelik olumsuz etkiler yarattığını kabul etmeniz gerekmektedir. Stres yaşadığınızda neler hissediyorsunuz, hangi davranışlar sergiliyorsunuz, bunları net bir şekilde gözlemlemeniz ve tanımlamanız gerekmektedir. Ancak insanın kendi duygularını tanımlamadaki yolculuğu her birey için kolay olmayabilir ve bir uzman yardımına ihtiyaç duyabilirsiniz. Böyle bir durumda kendinizi kötü hissetmeden ve daha fazla strese sokmadan uzman bir psikolog yardımı alarak benlik durumunuzu profesyonel bir şekilde çözümleyebilirsiniz.

2- Her Şeyin Bir Sebebi Vardır

İkinci aşama olarak stresinizin kaynağını bulmalısınız. Örneğin iş yerinde mi sorun yaşıyorsunuz, o yüzden mi stres oluyorsunuz, yoksa evde yaşadığımız bir problem yüzünden mi stres içerisine giriyorsunuz bunu doğru olarak saptamalısınız.

3- Aksiyon Almak Her Şeydir

Stres kaynaklarınızı doğru bir şekilde saptadıktan sonra atabileceğiniz en önemli adım stres kaynağınız için bir şekilde aksiyon almaktır. Örneğin işinizde mutsuzsanız ve bu işin size zarar vermeye başladıysa artık işinizi değiştirmenin vakti gelmiştir demektir. İşinizdeki stres kaynaklarını ekarte ettiğinizde evde çocuklarınıza daha iyi bir ebeveyn deneyimi yaşatabilir ve ek olarak hayatınıza yeni bir yön verebilirsiniz.

4- Çözümleyebileceğiniz Stres Kaynaklarını Saptayın

Stres kaynaklarınızdan hangisini değiştirebilir ve hangisinin değiştirilemez olduğunu saptayarak büyük bir ilerleme kaydedebilirsiniz. "Stresin kaynağından nasıl kurtulabilirsiniz" sorusuna cevap vermelisiniz ve elinizde olmayan sebepler dolayısı ile kurtulamadığınızı anladığınız stres kaynakları hakkında neler yapabileceğinizi düşünmelisiniz...

5. Stres Kaynağından Kurtulamıyor Musunuz? "Stres" Nasıl Yönetilir Sorusunun Cevabı Sizin İçin Olabilir...

Bazı durumlarda stres kaynağı ile değiştirilemez ya da iyileştirilemez. Bu durumda bakış açınızı değiştirmeli ve stresi yönetmelisiniz. Zaman yönetiminde ufak değişiklikler yapmak, günlük rutinlerinizi hafif spor ve nefes egzersizleri ile desteklemeli ve yapabileceğiniz en temel stresten kurtulma hareketi olarak meditasyon yapmalısınız. Bu tarz aktiviteler, düşünce biçiminizi değiştirmekte ve hayatınıza pozitif enerji bombalayarak çözümlenemeyen stress kaynaklarınızı çekilebilir kılar. Kahkaha, fiziksel aktivite ve düşüncelerinizi organize etmek etkili stres yönetimi teknikleri olarak bilinmektedir. Üstelik bu tarz aktiviteleri çocuklarınızla birlikte yapmanız, her iki taraf için de rahatlatıcı bir süreç başlatabilir...

Stres Ebeveynliğinizi Nasıl Etkiler?

Stres insanın tüm hayatını kökünden etkileyen ve değiştiren bir etkendir. Bu noktada çocuğunuz ile kurduğunuz iletişim ona davranışlarınız ve diğer çeşitli durumlar ebeveynliğinizi derinden etkilemektedir. Çocuğunuz ile sağlıklı iletişime kurabilmek için stres yönetimini mutlaka gerçekleştirmelisiniz.

Stresli bir yaşam yalnıza sizi değil, dolaylı yoldan çocuğunuzu, eşinizi ve çevrenizdeki diğer insanları etkilemektedir. Bu nedenle basit ve kendi yöntemlerinizle size stres yaratan noktalar konusunda pozitif yönde bir ilerleme kaydedemiyorsanız, mutlaka bir profesyonele danışmalısınız. Aslında hiç umursamadığınız, sizin önemsemediğiniz öfke nöbetleriniz, çocuklarınız üzerinde yıllar boyu iyileşmeyecek ve belki çok önemli problemlere neden olabilecek travmalar yaratabilir. Çocuğunuza karşı göstereceğiniz ufak bir "umursamazlık ve ses yükseltme" davranışı dahi, onları tahmin edemeyeceğiniz kadar üzebilir.

Önemli olan husus, bu tarz problemleri ne kadar çözmek istediğinizdir...

Buradan Devam Et!