Hamileliğin on dördüncü haftasıyla birlikte hamilelik şikayetlerinizde azalma meydana gelecek. Bu hafta ile birlikte hamileliğinizin dördüncü ayına girmiş bulunmaktasınız.
Bedeniniz kendini bebeğinize hazırlamaya devam ediyor. Fakat bünyeniz bebeğinizi kabullenip onunla birlikte hareket etmeye başladığı için hamilelik şikayetleriniz azalacak hatta pek çoğu kaybolacak.
Bebeğinizin boyu 8 ila 9 cm arasında kilosu ise 45 ila 50gram ağırlıkları arasındadır. Bebeğiniz giderek daha hareketli bir hal alıyor. Böbrekleri çalışmaya başlamış durumda. Göz kapakları ve tırnakları oluşmaya başladı. Boynu geliştiği için artık kafasını da hareket ettirmeye başlayabilecek.
Bebeğiniz giderek büyüyüp gelişmekte. Fakat henüz onun hareketlerini hissetmeniz için birkaç haftaya daha ihtiyacınız var. Muhtemelen 16. Hafta itibariyle hareketlerini hissetmeye başlayabileceksiniz.
Anne adaylarının şikayetleri giderek azalmaya başlayacak. Sabah bulantıları ve sık tuvalete çıkma ihtiyacınız azalacak. Yavaş yavaş hamilelik kıyafetlerine geçiş yapmak isteyebilirsiniz. Malum bebeğiniz giderek büyüyor.
Anne adayının rahmi hamilelik boyunca giderek büyümektedir. Bu durumun da anne adayının karnının sağ ve sol tarafında ağrı şeklinde belirtisi olmaktadır.
Rahmi tutmakta olan bağlar, uzayıp kısalarak büyüyen rahminizi dengede tutmaktadır. Bu durum da karın bölgenizde ağrı hissetmenize neden olur.
Hamileliğinizin 14. Haftasıyla birlikte ultrason muayenesinde bebeğinizin kolları, bacakları,el ve ayaklarını görebilirsiniz. Başı vücuduna daha orantılı bir duruma gelmiştir. Kemik yapısı yavaş yavaş oluşmaya başlamıştır.
Bebeğin cinsiyeti 14. Haftada tespit edilebilmektedir. Fakat bu haftada yanılma payı olabileceğini unutmamalısınız. Net bir sonuç almak isterseniz 16. haftayı beklemeniz daha doğru olacaktır.
Hamileliğin ilk üç ayında bazı testler yapılmalıdır. Ultrason muayenesinde bebeğin ense kalınlığı ölçülür. Burun kemiği kontrol edilir ve down sendromu taraması yapılır. Fetüste bulunabilecek herhangi bir yapısal anormallik riski anneye yapılan Beta HCG ve PAPP-A değerleri sayesinde incelenir.
K vitamini kanınızın pıhtılaşması ve kemik sağlığı için oldukça önemlidir. K vitamini yeterli miktarda alınmalıdır. Yeterli miktarda alınmazsa bebekte doğduktan sonra kanama bozukluğu oluşabilir. K vitaminini organik besinler aracılığıyla almanız önerilir.
Süt ürünleri
Yumurta
Yeşil yapraklı sebzeler
Sebze yağları
Soya yağı
Dengeli ve sağlıklı beslenmek. 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde ilerlemek.
Vücudunuzun mineral ve vitamin ihtiyacını karşılamak
Doktor kontrollerini ihmal etmemek.
Bol bol su tüketmek.
Prebiyotikler ve lifli gıdalarla beslenmek.
Radyasyondan uzak durmak.
Vücudunuzu yormayacak şekilde egzersiz yapmak. (Yüzme, yürüyüş, hamile yogası, hamile pilatesi vb.)