Ailelerin neşesi ve mutluluk kaynağı olan küçük melekler, söz konusu uyku olduğunda kimi zaman siz ebeveynlerin bir numaralı sorunu haline gelebilir. Durmadan ağlayan bebeklerinizi ne kadar pışpışlasanız da bazen onları uykuya daldırmakta öyle zorlanırsınız ki çaresiz bir şekilde çözümler arar durursunuz. İşin aslı her anne ve baba, bebeklerine uyku alışkanlığını sorunsuz ve rahat bir şekilde kazandırmayı amaçlar. Bebeğinizin uyku düzenini etkileyen pek çok dış veya fiziksel etken olabilir. Bebeklerin uyku düzenlerini etkileyebilecek etkenleri bu yazıda okuyabilir ve belki de bebeğinizin uyku vakitlerini olması gereken düzene sokabilirsiniz.
Başlamadan önce önemli bir kavram olan sirkadiyen ritim konusuna kısa bir göz atalım. Sirkadiyen ritim, özetle bakacak olursak vücudumuzun biyolojik saatidir. Sirkadiyen ritmimizin sağlıklı bir şekilde çalışması sayesinde, bedenimiz uyku ve uyanma saatlerini bir tam günlük süre olan 24 saatlik zaman dilimine göre düzenler. Daha basit anlatmak gerekirse, bebeklerde uyku alışkanlığı, onların sirkadiyen ritminin düzen içinde çalışmasını sağlamak ile kazanılır.
Bebeklerde sirkadiyen ritmini düzenlemenin öncelikli faktörü ortam koşullarıdır.
Elbette düzgün bir uykunun ilk anahtarı “karanlık bir ortamdır" fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken bir mesele var. Bazı bebekler, ışık seviyesi oldukça düşük veya zifiri karanlık olarak tanımlayabileceğimiz ortamlarda korkarak, uyumakta zorlanabilirler.
Onlar için ortamı hafif loş hale getirmek, işe yarar bir çözümdür.
Peki ya öğlen uykularında karanlığı nasıl sağlayacağız? Aslında güneşlikleri çekmek ve bebeğin beşiğinin üstüne yerleştireceğiniz pamuklu bir tül gibi basit çözümler oldukça işe yarar. Ancak karanlıkta rahatlıkla uyuyan bebeğiniz için tam bir çözüm arıyorsanız karartma perdesi olarak geçen perdelerin de bir hayli işinize yarayacağını not düşmekte fayda var.
Bebeklerin uyandıktan sonra gün ışığı alması da ayrıca önemlidir çünkü gün ışığı, uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun düzenli salgılanmasında rol oynar. Ortamın ışık seviyesinde de anlaştıysak artık ortamın ısısı konusuna geçelim.
Normal koşullarda oda sıcaklığı 25 derecedir fakat bebekler için uygun değer aralığı daha çok 21- 24 derece arasındadır. Oda sıcaklığı, dünya üzerinde bulunduğunuz konuma göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle kesin bilgiler için bulunduğunuz bölgeye yönelik bir uzmana danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Ortam sıcaklığı bebeklerin uykuya dalma ve uyanma süreçleri için çok önemli.
Fazla sıcakta veyahut soğukta bebekleriniz rahatsız olur ve uykuya dalmakta zorlanırlar.
Gelelim bir diğer adıma, gündüz uykuları da bebeklerin gelişimi için oldukça önemlidir fakat gündüz uyuması gerekenden fazla uyuyan bebekler gece uyumakta sorun çıkarabilir. Bu nedenle gündüz 3 saatten fazla blok uyku uyunmaması uyku düzenleri için önemli bir husustur. Bebeğiniz gerektiğinden fazla uyuyorsa, besin değerleri vb. durumlarda aşırı karbonhidrat tüketimi gibi yanlışlar olabilir. Bu tür durumlarda problemin tespiti için doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.
Üçüncü ve son adım ise herhangi bir uyku öncesi rutinini bebeğinizle birlikte benimsemenizdir. Bebekler için birden fazla uyku rutini bulunur ve siz anneler bebeğiniz için en uygun olanı seçip düzenli bir şekilde uygulamaya koymalısınız. Örneğin onları uyutmadan önce; banyo, masal okuma, bebek masajı, uyku arkadaşı gibi seçenekleri deneyebilirsiniz. Bu sayede bebeklerinizin zihninde bu aktiviteler, uyku habercisi olacak ve sirkadyen ritimlerinin doğru çalışmasına katkıda bulanacaktır. Aslında bu uygulamaları bazı anneler bilinçsiz olarak uygulamakta ve sorunsuz uyuyan bebekleriyle diğer annelerin dikkatlerini üzerlerine toplamayı başarmaktadır.
Sonuç olarak bebeklerin uyku alışkanlıkları biraz da çocuğunuzu ne kadar iyi tanımaya çalıştığınız ile alakalıdır. Bebeklerin davranışları çoğu zaman, anne ve babaları tarafından dikkatlice gözlemlendiğinde çözümlenebilir seviyelerdedir. Ancak, bebeğinizin hareketlerini anlamakta zorlandığınız durumlar olabilir ve bu oldukça normaldir. Böyle durumlarda, bir doktor veya uzman ziyareti yapmanızda fayda olabilir. Sizlerin farkedemediği basit hastalık durumları olabilir ve uzman bir doktor görüşü ile belki de çok kısa sürede çözebileceğiniz minicik problemler bebeğinizin uyku düzenini etkiliyor olabilir. Dolayısıyla bu tür durumlarda inatçılık göstermeden veya tembellik etmeden bebeğiniz ile daha sorumlu bir şekilde ilgilenmek ev içerisindeki tüm havayı pozitif bir yöne çevirebilir.