Adil Maymun Hâkim

Kelile ve Dimne Masalları

Yaş
9 Yaş Masalları
Okuma Süresi
4 dk
Kategori
Ders Verici Masallar
Unsur
Bilge Terazi
Yayınlanma Tarihi
8/31/2026
Yazar
Kocaman Bi' Masalc�
Çok eski zamanlarda, ne zaman ne nerede olduğu bilinmeyen bir ormanın kalbinde, dalları birbirine sarılmış kocaman bir incir ağacının altında küçük bir anlaşmazlık yaşanmış. Ormanın en bilge maymunu olarak tanınan Tospik, gözlerini henüz açmış sabahın ilk ışıklarında bu anlaşmazlığı dinlemek üzere taşın üstüne kurulmuş.
Yapay zeka destekli masal oluşturucumuzu denedin mi?
Hemen Test Et
Çok eski zamanlarda, ne zaman ne nerede olduğu bilinmeyen bir ormanın kalbinde, dalları birbirine sarılmış kocaman bir incir ağacının altında küçük bir anlaşmazlık yaşanmış. Ormanın en bilge maymunu olarak tanınan Tospik, gözlerini henüz açmış sabahın ilk ışıklarında bu anlaşmazlığı dinlemek üzere taşın üstüne kurulmuş. Karşısında iki canlı varmış: kızıl tüylü, çevik bir tilki ile yosun yeşili kabuğunu sırtında taşıyan yaşlı bir kaplumbağa. Tilki sabırsızca kuyruğunu sallarken, kaplumbağa derin bir nefes alıp başını yavaşça kaldırmış. Havada ıslak toprak ve olgun incirlerin tatlı kokusu varmış.
Tilki, sesini yükselterek anlatmaya başlamış: 'Ey bilge Tospik, ben bu tatlı incirleri sabahtan beri topluyordum. Tam sepetimi doldurmuşken bu kaplumbağa gelip yarısını kendi yuvasına götürdü!' demiş. Kaplumbağa ise sakin sakin başını sallamış. 'Oysa o incirler benim ağacımın altına düşen meyvelerdi. Ben her sabah onları toplar, kışa saklardım. Tilki kardeş geldiğinde sepetimi devirip kendi sepetine doldurmuştu' demiş. Tospik bir süre hiç konuşmamış. Önce tilkinin parıldayan gözlerine, sonra kaplumbağanın çatlamış kabuğuna bakmış. Ardından usulca yerinden kalkıp incir ağacının dibine yürümüş. Toprağı incelemiş, etrafa saçılmış küçük yaprak izlerini ve kabuk üstündeki taze incir lekelerini görmüş. Sonra geri dönüp ikisinin de yüzüne uzun uzun bakmış. 'Sevgili dostlarım' demiş yumuşak bir sesle, 'ben burada iki sepet değil, iki kalp görüyorum. Biri çok hızlı, diğeri çok yavaş. Ama adalet, hız ile yavaşlığı değil, doğru ile yanlışı tartar.' Sonra dalından taze bir incir koparıp ikiye bölmüş.
Bölünen incirin yarısını tilkiye, diğer yarısını kaplumbağaya uzatmış. 'Bu ağacın altındaki meyveler, onları sabırla bekleyene aittir' demiş. 'Ama açlık da bir gerçektir. Bundan sonra incirlerin yarısını kaplumbağa toplayacak, diğer yarısını tilki. Eğer biriniz hasta olursa, diğeri onun payını da ağacın dibine bırakacak.' Tilki başta biraz somurtmuş, ama Tospik'in sakin bakışları karşısında içindeki acelecilik yavaş yavaş erimiş. Kaplumbağa ise gözlerini kısıp gülümsemiş, çünkü yıllardır ilk kez biri onun sessiz sesini duymuş. Tilki ile kaplumbağa, birbirlerine bakıp utangaç bir gülümseyişle başlarını öne eğmişler. O günden sonra ormanda yeni bir söz dolaşmaya başlamış: 'Adalet, kimin daha yüksek sesle bağırdığına değil, kimin haklı olduğuna bakarmış.' Tospik ise hâlâ o incir ağacının altında, sabırla dinlemeye devam edermiş.
Tilki ile kaplumbağa, birbirlerine bakıp utangaç bir gülümseyişle başlarını öne eğmişler. O günden sonra ormanda yeni bir söz dolaşmaya başlamış: 'Adalet, kimin daha yüksek sesle bağırdığına değil, kimin haklı olduğuna bakarmış.' Tospik ise hâlâ o incir ağacının altında, sabırla dinlemeye devam edermiş.
Pedagojik Analiz

Tospik, tilki ile kaplumbağayı dinlerken hemen bir taraf seçmemiş; önce incir ağacının dibine gidip toprağı, yaprak izlerini, kabuktaki taze lekeleri tek tek incelemiş. Karar vermeden önce kanıta bakmak, onun hakimliğinin asıl sırrı olmuş.

Bu küçük ayrıntı aslında çocuklara aktarılabilecek somut bir alışkanlık taşıyor. İki kardeş ya da iki arkadaş “ben yapmadım” dediğinde, kimin sesi daha yüksekse ona inanmak yerine, olayı birlikte yeniden kurmak çok daha adil bir yol açar.

Bir sonraki anlaşmazlıkta çocuğa “kim haklı” diye sormak yerine “önce ne olduğunu birlikte anlayalım mı” demek, Tospik'in yönteminin evdeki karşılığı olabilir.

Soru & Cevap
Tospik kararını vermeden önce ilk olarak neyi incelemiş?

Tospik hemen karar vermemiş, önce incir ağacının dibindeki toprağı ve izleri dikkatle incelemiş.

Tilki ile kaplumbağa neyi paylaşamadıkları için tartışmışlar?

İkisi de aynı incir ağacının altına düşen olgun incirleri kendi topladıklarını söyleyip tartışmışlar.

Tospik, incirleri ikiye bölerek kime ne söylemiş?

Bölünen incirin yarısını tilkiye yarısını kaplumbağaya uzatıp bundan sonra nasıl paylaşacaklarını anlatmış.

Tilki ile kaplumbağa Tospik'in kararından sonra ne yapmış?

Birbirlerine bakıp utangaç bir gülümsemeyle başlarını eğmişler ve karara birlikte razı olmuşlar.